Antioxidanty a ich dopĺňanie do tela

Antioxidanty sú látky, ktoré poskytujú človeku a jeho telu ochranu pred škodlivými vplyvmi oxidácie a toxínov. Ľudské telo si dokáže určité druhy antioxidantov produkovať aj samostatne, avšak s pribúdajúcim vekom sa táto schopnosť znižuje a je treba ich telu dopĺňať. Medzi najväčšie výhody antioxidantov patrí ich schopnosť zlepšovania imunity, regenerovanie a detoxikovanie tela, či poskytovanie ochrany telových buniek pred predčasným zostarnutím. Okrem toho pomáha pri predchádzaní rôznym chorobám, ako je ochorenie srdca, kardiovaskulárne choroby, rakovina, šedý zákal, infarkt alebo Alzheimer. Ďalej dopĺňaním antioxidantov zabezpečíte, aby ste predchádzali hrozbe chorôb očí, nádorom, cukrovke, zápalom, infekciám, vírusovým ochoreniam, kožným a pľúcnym problémom, imunitným chorobám a dokonca aj neplodnosti.

Antioxidanty v potravinách

Pokiaľ chcete vášmu telu doplniť antioxidanty, môžete to urobiť prírodnou cestou, cez pridanie určitých potravín do jedálnička. Ide hlavne o také potraviny ako je horká čokoláda s vyšším obsahom kakaa, káva, čaj, určité druhy húb, niektoré druhy semienok a obilnín (napr. ľanové semiačka, výťažky z jačmeňa), bobuľové ovocie (napr. ríbezle, čučoriedky), iné druhy ovocia (maliny, jahody, čerešne, pomaranče), určité druhy zeleniny (rajčiny, kapusta, brokolica, špenát) a strukoviny (fazuľa, šošovica).

Antioxidanty vo vitamínoch

Taktiež viete antioxidanty telu dodať aj konzumáciou niektorých druhov vitamínov, napríklad môžete začať pravidelne užívať vitamín C, vitamín A, vitamín B, vitamín E, vitamín D, zinok, selén alebo doplniť karotenoidy. Podobných doplnkov stravy vo forme vitamínov a iných tabliet je na trhu veľké množstvo. Niektoré obsahujú vrátane vitamínov aj účinné látky a výťažky z rozličných bylín. Dokonca sa predávajú aj antioxidanty, špecializované pre konkrétne problémy, napríklad na imunitu, pleť, trávenie, detoxikáciu, kĺby a iné.

Štítky: